donderdag 8 juli 2010

Een wereldkampioen als winnaar in Zottegem

Een regerende wereldkampioen won in Zottegem.

Op dinsdag 22 augustus 1939 won kersvers nationaal kampioen Marcel Kint de zesde editie van de Dokter Tistaertprijs.
Hij was de week voordien, op zondag 13 augustus in Luik kampioen geworden na een ontsnapping van 40 km met twee minuten voorsprong op vier renners die gelijk geklasseerd werden (Roger Vandendriessche, Albertin Disseau, Albert Ritserveldt en Cyriel Van Overberghe).

Maar … Marcel Kint was in op 5 september 1938 ook wereldkampioen geworden in Valkenburg en de nieuwe regenboogstrijd was pas gepland op zondag 4 september in Italië. Dus heeft een wereldkampioen de wedstrijd in Zottegem gewonnen.
In de kop van het artikel in De Sportwereld - Het Nieuwsblad van woensdag 23 augustus 1939 staat "MARCEL KINTS VORM BEREIKT THANS ZIJN HOOGTEPUNT" (twee weken voor het wereldkampioenschap). In de verdere commentaar staat onder meer te lezen: "Wat een geestdrift na de zege" en "een massa volk als haringen in een ton opgehoopt".
Na een spannende wedstrijd met vooral Joseph Moerenhout uit Lede in de hoofdrol, won Marcel Kint in een sprint met acht renners nipt van Moerenhout, Georges Christiaens, Emiel Vandepitte, Richard Depoorter en Albert Ritserveldt (winnaar in 1942).

In 1939 werden de wereldkampioenschappen in Italië georganiseerd, met eerst de baanwedstrijden in Milaan en daarna de wegkoersen in Varese. Wegens het uitbreken van de oorlog stelde de Internationale Wielerunie op 28 augustus de wedstrijden uit tot einde september. Maar door de oorlog werd het uitstel afstel en vond het eerstvolgende wereldkampioenschap pas in 1946 plaats. Hierdoor zal Marcel Kint de geschiedenis ingaan als de renner die het langst ononderbroken de trui van wereldkampioen op de weg heeft gedragen.
De oorlog had vanzelfsprekend een grote invloed op zijn wielerloopbaan. Zo staat in De Standaard van 1 oktober 1939 een artikel met als kop "Wereldkampioen Marcel Kint onder de wapens". Na zijn mobilisatie bracht Marcel Kint zes weken als krijgsgevangene door in Frankrijk en in 1940 was van koersen geen sprake meer.
Ondanks de oorlog heeft hij toch nog een indrukwekkende erelijst opgebouwd: wereldkampioen, Belgisch kampioen, zes ritten in de Ronde van Frankrijk en één dag de gele trui, Parijs-Roubaix, Parijs-Brussel, Gent-Wevelgem en drie opeenvolgende zeges in de Waalse Pijl zijn de voornaamste overwinningen van Marcel Kint, naast talrijke ereplaatsen in grote klassiekers.

Marcel Kint werd geboren in Zwevegem op 20 september 1914 en overleed op 23 maart 2002 te Kortrijk op 87-jarige leeftijd. Omwille van zijn scherpe gelaatstrekken en donker opzicht kreeg hij de bijnaam "De Zwarte Arend". Na zijn lange profcarrière (van 1936 tot 1951) werd hij een bekende fietsenmaker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten